De dagwaarde van een auto berekenen

Ben jij een trotse eigenaar van een prachtige Oldtimer? Doe je er alles aan om deze in topconditie te houden en ervoor te zorgen dat er niets, maar dan ook niets mee gebeurt? Dat begrijpen we, zo’n prachtauto verdient immers de allerbeste zorg. Vanzelfsprekend wil je dan ook dat je Oldtimer goed verzekerd is. Echter is het bij de verzekering meestal noodzakelijk om te weten hoeveel je auto nog waard is. Waar dat bij moderne, hedendaagse auto’s er gemakkelijk is om te achterhalen, kan dat bij Oldtimers knap lastig zijn. En je wilt natuurlijk wel dat je auto voor een passend bedrag verzekerd is. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent, leggen we je graag uit hoe je de de waarde van een Oldtimer taxeert. Wanneer je over de juiste kennis beschikt wordt het namelijk plots een stuk gemakkelijker om de taxatiewaarde te bepalen.

 

Wat is jouw Oldtimer nog waard?

Bij het afsluiten van een verzekering voor je Oldtimer moet je natuurlijk weten wat de verzekerde waarde moet zijn. Nu hebben de meeste verzekeraars speciale verzekeringen voor Oldtimers, maar desalniettemin is het belangrijk goed te weten wat jouw auto waard is. Er zijn een aantal zaken die de waarde van een klassieke auto bepalen. Ten eerste hebben we de zeldzaamheid van de auto. Was het erg lastig om aan jouw klassieke auto te komen omdat er maar slechts een aantal in de omloop zijn of is het een model dat je redelijk vaak voorbij ziet komen? Wanneer een Oldtimer zeldzaam is, is deze vanzelfsprekend meer waard en zal de dagwaarde hoger uitvallen. Nog een belangrijke factor is het uiterlijk van de Oldtimer. Ziet de auto er aantrekkelijk uit? Bij Oldtimers is dat erg belangrijk. Een aantrekkelijke klassieke auto zal dan ook een hogere dagwaarde hebben. Vervolgens moet je bij het berekenen van de dagwaarde letten op de merkbekendheid, de geschiedenis van de auto (is de auto van een bekend persoon geweest?), wat de staat is van de Oldtimer, of ouderdom een negatieve invloed heeft gehad op de auto en of de auto goed onderhouden is.

 

Het belang van de dagwaarde

Je vraagt je misschien af waarom de dagwaarde eigenlijk zo belangrijk is? Dat heeft alles te maken met het afsluiten van een verzekering voor je klassieke auto. Het bepalen van de waarde van een klassieke auto is namelijk noodzakelijk voor het bepalen van de hoogte van de verzekeringswaarde. Blijkt dat jouw auto een zeer hoge dagwaarde heeft, dan wordt de verzekering vanzelfsprekend duurder aangezien zij meer zullen moeten uitkeren wanneer er iets met de auto gebeurt. Voordat je je klassieke auto gaat verzekeren is het dus belangrijk om te weten wat jouw auto waard is. Een zogeheten speciale classic car verzekering sluit je tegenwoordig daarnaast af bij vrijwel iedere grote verzekeraar. Vaak kun je een voordelig tarief betalen wanneer je per jaar niet meer dan 7500 kilometer rijdt met je Oldtimer.

dagwaarde auto

 

 Hoe sluit je een goede autoverzekering af?

Een goede verzekering sluit je dus af door eerst de juiste kennis in huis te hebben. Wanneer je precies weet wat de dagwaarde is van je auto dan kun je verschillende verzekeraars eenvoudig met elkaar vergelijken. Leg verschillende aanbiedingen eens naast elkaar want er kan nogal wat verschil in zitten. Zo worden er vaak gunstige tarieven gehanteerd voor Oldtimers die je natuurlijk niet aan je voorbij wilt laten gaan.